Voyager 1 is bijna bij het einde van het zonnestelsel

  • 18 december, 2012

Voyager 1 is bijna bij het einde van het zonnestelsel, schreef de Volkskrantop 4 december. De ruimtesonde is nu al ten minste 18 miljard kilometer verwijderd van de zon en die afstand wordt elke seconde 17 kilometer groter. Zo is hij het verste object in de ruimte dat gemaakt is door mensen. Dankzij zijn ruimtereis hebben we ontdekt dat het zonnestelsel nog veel rijker is dan wij ooit hebben kunnen denken en is de foto The Pale Blue Dot, met daarop de aarde in 1 pixel, wereldberoemd geworden.

Het muziekproject The Pale Blue Dot is vernoemd naar de gelijknamige foto. Het is een muzikale ontdekkingsreis over de verschillende interpretaties van deze foto, geschreven door zes jonge componisten en te beluisteren op 2 februari 2013 in het unieke Academiegebouw in Utrecht. Als de aarde uit 1 pixel bestaat, wat betekent dat voor onze kijk op de wereld?Is de aarde slechts een bleke pixel of zijn wij juist die enige pixel waar leven kan zijn?

Zes jonge componisten schreven stukken over deze vragen. Ieder op hun eigen manier, ieder met hun eigen visie. Op 2 februari worden hun composities live uitgevoerd, ondersteund door filmmakers, animatoren en beeldend kunstenaars. Deze muzikale tocht door de ruimte wordt afgesloten met een debat, waar de luisteraars mee kunnen praten en discussieren over deze wereldberoemde vragen.

Foto: NASA, 2004