Een muzikale ontdekkingsreis met zes jonge componisten

  • 12 december, 2012

2 februari 2013, 20.00 uur, Academiegebouw in Utrecht

Wat is geloof nog met de wetenschap? Wat kan wetenschap met geloof? Over die vragen hebben de twee vrienden en componisten Bas Bouma en Arjan de Wit verschillende antwoorden. Hoe kunnen twee componisten de discussie hierover beter voeren dan in de muziek?

The Pale Blue Dot is een muzikale ontdekkingsreis, te beluisteren op 2 februari 2013 in het Academiegebouw in Utrecht. Het muziekproject is vernoemd naar de gelijknamige foto, gemaakt door ruimtesonde Voyager 1. Een foto waarop de aarde een pixel is. Wat betekent dat voor onze kijk op de wereld? Is de aarde slechts een bleke pixel of zijn wij juist die enige pixel waar leven kan zijn?

Samen met vier andere jonge componisten schreven Bas en Arjan stukken over deze vragen. Ieder op hun eigen manier, ieder met hun eigen visie. Op 2 februari worden deze stukken uitgevoerd, ondersteund door filmmakers, animatoren en beeldend kunstenaars. Deze muzikale tocht door de ruimte wordt afgesloten met een debat, waar de luisteraars mee kunnen praten en discussieren over deze wereldberoemde vragen.

Bas Bouma
Bas Bouma (1987) is componist voor films en animaties. Hij heeft een grote interesse in wetenschap en de natuurkunde in het bijzonder. Vooral de wetenschappers Richard Feynman en Carl Sagan zijn een inspiratiebron voor Bas. Zij kunnen als geen ander vertellen over weten en over kritisch denken. Ze kunnen complexe ideeën op een simpele manier uitleggen.

“Hoeveel mensen kennen het verhaal dat de wetenschap vertelt over ons volledige universum? Nooit genoeg. Mijn stuk beschrijft wat de wetenschap zegt over het allerkleinste en het allergrootste. Het ontstaan van het universum, de Big Bang. De eerste sterren. En het ontstaan van de aarde. Tot het moment dat het universum zichzelf realiseerde, in de vorm van The Pale Blue Dot. Het is een ongelofelijke realisatie dat waterstofatomen door de natuurkundige wetten uit zichzelf ooit leven en zelfs het menselijk brein hebben kunnen vormen. We zijn allemaal sterrenstof. Dit klinkt niet alleen poëtisch, het is ook nog eens letterlijk waar.”

Arjan de Wit
Arjan de Wit (1982) is componist en producer van pop- en filmmuziek. Hij gelooft in God, maar gaat niet naar een kerk. Hij bewondert de wereld vanuit zijn geloof, en ziet de wereld als het werk van een kunstenaar, een wezen grootser dan onze werkelijkheid: God.

“Mijn stuk draagt de titel De Levensboom en gaat over de grondslag van het leven. De boom refereert aan een spiritueel principe binnen een aantal religies en mythes, en staat symbool voor groei, wijsheid, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. Het stuk bestaat uit 3 delen: 1. Ontdekking, 2. Mens, 3. Levensboom. In deel 1 beginnen we een reis vanuit de ruimte richting ‘the dot’ tot we uitkomen bij de mens. In deel 2 volgen we de mens beginnend als kind en groeiend tot volwassene. Aan het einde van deel 2 vindt er een plotselinge omslag plaats. De tijd wordt stil gezet. In het contemplatieve 3e deel worden we terug gebracht naar de oorsprong, de levensboom.”